La Directora General de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya Maria Comellas, l’Alcalde de Vallirana Josep Alemany i el Regidor de Polítiques Territorials de l’Ajuntament de Vallirana Teo Gibert han inaugurat les instal·lacions que Adec Global ha posat en funcionament avui mateix a la localitat del Baix Llobregat (Barcelona).
La inversió, liderada per la constructora Adec Building Factory, S.A, amb el 75% de les accions d’Adec Global, ascendeix a sis milions d’euros en concepte d’infraestructures i maquinària. Les instal·lacions, situades al Polígon industrial Can Prunera de Vallirana, tenen una superfície de 13.000 m2 i han generat una vintena de llocs de treball.
La missió d’aquesta nova empresa, pionera a Catalunya, és la reconversió dels residus que es generen al procés de fabricació de l’acer en productes valoritzats. Aquests residus, coneguts com a escòria siderúrgica, són transportats des dels forns de fosa de Celsa, en Castellbisbal, i tractats a la planta d’Adec Global per a la seva posterior reutilització, acomplint totes les normatives en matèria de seguretat mediambiental.
Després de separar les escòries blanques (de composició tova) i les negres (dures i semblants a les roques volcàniques), diverses màquines s’encarreguen de triturar-les i garbellar-les per obtenir àrids reciclats que es classifiquen en funció de diferents granulometries. En el procés, els elements fèrrics se separen per l’efecte d’un electroimant i es tornen a la indústria siderúrgica per tal de ser refosos. D’aquesta manera, s’aconsegueix un producte de qualitat similar o superior al que s’obté del medi natural a través de les canteres.
Recolzament institucional
La Directora General de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya Maria Comellas mostra el seu recolzament al projecte afirmant que “és una instal·lació de futur, ja que el futur implica reutilitzar cada cop més. La política europea de residus ha declarat la guerra als abocadors i, d’aquí a uns anys, ja no existiran abocadors enlloc perquè tot es pot reciclar”. A més a més, Comellas remarca que “Vallirana ha estat històricament un municipi de canteres, però que aquest material no es reposa. Amb iniciatives com la d’Adec Global, a més de reutilitzar els materials, el tractament es realitza en un procés net que no crea nous impactes al medi ambient”.
Els àrids que es produeixen a Adec Global s’utilitzen com a matèria prima per a la producció d’asfalts, bases, subbases, formigons i ciments, entre d’altres aplicacions per l’obra civil. La capacitat màxima de producció d’àrids siderúrgics és de 360.000 tones per any. Si es té en compte la recuperació de les runes dels enderrocs, el volum de producció ascendeix fins a les 520.000 tones per any, el que converteix a Adec Global en la segona planta més gran de Catalunya d’àrids reciclats.
Cura pel medi ambient
L’alcalde de Vallirana, Josep Alemany, afirma que “aquesta planta arriba en un moment econòmic que consolida llocs de treball i, per tant, assegura activitat econòmica al municipi, qüestió que és molt important. A més a més, utilitza una tecnologia innovadora que no només afavoreix la qualitat de Vallirana sinó a la de tot el país”.
Per part seva, Teo Gibert, Regidor de Polítiques Territorials de l’Ajuntament de Vallirana, destaca que “aquestes instal·lacions suposen un repte en uns moments de recessió econòmica i, a més, és molt positiu que una empresa s’atreveixi a tirar endavant iniciatives d’aquest tipus. Tenim la convicció que es convertirà en un referent per altres instal·lacions que poden fer-se al país, encaminades al reciclatge de tot tipus de materials”.
L’activitat d’Adec Global genera una sèrie de beneficis en cadena en termes mediambientals, “ja que evita la derivació de runes als abocadors i la contaminació d’espais naturals, redueix l’extracció d’àrids naturals de les canteres, evita la desforestació i aconsegueix un procés d’obtenció de materials més net i menys agressiu. A més d’aquests avantatges, els àrids que produïm són de qualitat igual o superior als que s’obtenen del medi natural, però a un preu molt inferior”, conclou Félix Pedroso, Director General d’Adec Global.